Lek, spex och segling på Lökholmen

Under sommaren förvandlas KSSS ö Lökholmen till en mytomspunnen plats av glädje för barn och ungdomar. Barn i alla åldrar kommer hit, de som aldrig satt sin fot på en segelbåt tidigare och de som faktiskt aspirerar på att bli instruktörer i framtiden. Här leker vi lekar, spexar, skojar och seglar.

Det arrangeras sju stycken läger på Lökholmen från och med skolavslutningarnas början i juni fram till skolstarten i augusti. Totalt tillbringar 450 barn några av sina sommarlovsdagar ute på denna fantastiska ö.
En vanlig dag börjar med väckning och traditionsenlig “skott och flagg”. Ibland väcks barnen av att pirater eller mumintroll tagit över ön. Kanske får de också besök av Kalle Anka eller ett luciatåg som tappat bort sig i skärgården.
Därefter samlas hela lägret för en frukost nere på varvsrampen där vi laddar inför dagens seglingspass. Oavsett om det är gassande sol eller piskande regn ger sig hela lägret ut på vattnet efter frukosten för att förbättra sina seglingskunskaper.
I grundgruppen ligger fokus på att förstå seglingens grundprinciper, lära sig vindrosen och hur man riggar en C55. I fortsättningsgruppen utvecklas det vi kan från tidigare, hur trimmar vi seglena ännu bättre och vad gör man när man kapsejsat?
På optilägrena seglas Optimister och på de lite större lägrena seglar vi RS Quest. För de barn som vill testa sina seglingsfärdigheter finns en kappseglingsgrupp som antingen seglar Laser eller Optimist och kappseglar på olika sätt.
Det kan röra sig om en klassisk bankappsegling men man kan också testa att starta kappseglingen med en kapsejsad båt. På de större lägrena seglas även IF-båtar i navigationsgruppen där vi lär oss sjövett och hur man navigerar utifrån sjökort.

Efter en förmiddag av segling samlas seglarna på olika öar för en gemensam lunch. Klassiska utflyktsmål är Piratviken eller Alskär som brukar beskrivas som de svenska Maldiverna.
På lunchen får alla tappra seglare möjlighet att fylla på med energi när köket kommer ut och levererar lunchen. Vi äter allt ifrån kycklingcurrybaguetter till pannkakor. Efter en ordentlig måltid är det mycket uppskattat med lite bad eller en spännande omgång av sillen innan vi påbörjar seglatsen tillbaka till Lökholmen.

Efter middagen är det dags för kvällsaktivitet. Då förvandlas Lökholmen till en arena för skratt och lek. Ingen vet vad som väntar och det kan vara allt ifrån en omgång av Capture-the-flag med pirattema eller varför inte en rundtur bland olika TV-program. När allt spring i benen är slut samlas vi för kvällsmål i solnedgången innan vi kryper till kojs och återhämtar oss inför ännu en dag av segling och skratt.

Någon gång brukar hela lägret bege sig ut på en mycket uppskattad långsegling där alla seglar hela dagen och äter både lunch och middag ute på olika öar för att sedan segla hem tillsammans mot kvällen.

Unikt med Lökholmen är den familjära stämningen som skapas både mellan barnen och mellan dem och instruktörerna. Det är få platser i skärgården med samma frekvens av skrattande barn och ungdomar.
Trots väder och vind finns alltid en positiv anda över Lökholmen. När man lämnar ön efter ett läger med nya minnen och vänner kan man inget annat göra än att se fram emot nästa sommars äventyr.

Filippa Söderbaum, instruktör och gruppchef 2022