F18 Raid VM 2022 - 30 team anmälda på 3 dagar

Mindre är tre dagar efter att anmälan öppnat hade till F18 Raid World Championship hade 30 team redan anmält sig. De 30 teamen kommer från åtta länder, fyra är mixade team och två ungdomsteam. Vi kan se framemot en tävling på allra högsta internationella nivå.

Bland de anmälda teamen hittar vi alla de åtta första från 202-års Archipelago Raid. Vinnarna Demesmaeker / Gagliani (BEL), tvåan Karlsson / Nordblom (SWE), trean Nieminen (Fin) / Backes (FRA) och fjärdeplacerade far och son Noordzij (NED). Även vinarna I mixedklassen, Hedmann Jensen / Wyon (DEN), kommer tillbaka för att försvara sin titel och ta chansen att förgylla den till ett VM-guld. 

KSSS-teamen Karlsson / Nordblom som vunnit raiden 2018 – 2020 och Leff Dahl, som vann den första VM-titeln i Raid World Championship 2017, är anmäld. Sammantaget betyder det att vinnarna från de fem senaste årens raider finns på startlinjen, liksom de åtta bästa från förra året. Konkurrensen om pallplatserna kommer med andra ord att bli superhård. Det kommer att krävas en riktigt bra båt, överjordisk navigationskunskap, uthållighet för de långa dagarna inte minst noggranna förberedelser av såväl båt som besättningarna för att klara de fem intensiva dagarnas segling.
Fem Wild Cards finns fortfarande att dela ut till internationella elitseglare, i mixed, dam och öppen klass. Team som anmäler sig från och med nu kommer att placeras på en väntelista och de kommer att informeras senast den första juni om eventuella wild-cardplatser kommer att släppas. Självklart finns det också chansen att ett eller flera team drar tillbaka sin anmälan och då kommer dessa platser att fördelas enligt väntelistan. Så det finns fortfarande en chans att kunna komma med bland de 35 team som får komma till start.

Team från andra kontinenter (USA, Sydamerika, Australien, Afrika, Asien) som är intresserade av men ännu inte hittat en båt att chartra bör kontakta Race Committee senast den första juni för att säkra en plats.

F18 Raid World Championship kommer förmodligen att mönstra den största F18-fleet som seglat Archipelago Raid någonsin och förmodligen också den mest konkurrenskraftiga. Det kommer att bli en tävling på absolut högsta nivå och samtidigt ett fantastiskt och unikt äventyr för alla deltagare, såväl seglare som funktionärer och eventpersonal.

/Lars Linder
F18 Raid World Championship Race Committee

Alla anmälda team hittar du här