Silvret i Allsvenskan del i en långsiktig satsning

Det var ett silver med guldkant. Efter idogt räknande när sista delseglingen av Allsvenskan avgjordes på Baggen visade det sig att KSSS lag slutade tvåa - på samma poäng som segrarna Åmålsviken.

Men eftersom Åmålsviken hade två förstaplatser i de fyra deltävlingarna och KSSS en så vann Åmålsviken Allsvenskan totalt. Men KSSS team var väldigt nöjda ändå.
– Vår målsättning är inte att toppa laget, utan gå bredare, med fler ungdomar och tjejer i våra lag. Målet är topp fem, säger lagledaren Anders Bengtsson.
Allsvenskan seglas i sprintformat i J70 mellan 18 klubbar i Sverige. KSSS har hittills överlägset bäst resultat av alla klubbar genom att ha vunnit sex gånger och kommit tvåa två gånger sedan starten 2015.
Reglerna säger att besättningen ska bestå av fyra eller fem personer, varav två ska vara tjejer och en under 25 år.
Det får heller inte vara samma personer som seglar alla de fyra deltävlingarna, utan deltagande lag ska bestå av minst tio tävlande. Ingen får vara med på samtliga seglingar.
KSSS har dock valt att ha helt olika besättningar varje gång, inte minst för att ge fler chansen att vara med. På de fyra deltävlingarna under säsongen i år deltog sammanlagt 18 personer. Däribland de mycket duktiga juniorerna Erik Norlén, som vann silver på Junior-VM i ILCA och syskonen Hedvig och Hugo Liljegren som tog en fjärdeplats på VM i 29er tidigare i somras.
– Principen har varit att en junior eller en tjej är rorsman. Sedan har vi haft en senior som varit coach ombord, men inte suttit vid rodret. Det var bara vid sista deltävlingen på hemmaplan som vi gick ifrån den principen, säger Anders Bengtsson.
På så sätt har medelåldern på besättningarna sjunkit, vilket också är en del av målsättningen.
– Sprintsegling är superintensivt. Oavsett vilken klass du seglar annars lär du dig så otroligt mycket, inte minst taktiskt. Det går så fort, är så tajt, och så många beslut som måste tas så snabbt, säger Anders Bengtsson.
Varje race seglas med sex båtar och ska ta mellan 10 och 15 minuter, med direktdömning på vattnet. Det är kryss-läns-bana med gate både vid läns- och kryssrundning. Under en tävlingshelg i Allsvenskan på två och en halv dag är ambitionen att hinna med upp till 45 race, det vill säga 15 per klubblag - och sedan går de sex bästa lagen vidare till final.
– Det är en extremt bra tävlingsform för alla, säger Anders Bengtsson och tillägger att den som är intresserad av att vara med kan höra av sig till honom.
Förutom Allsvenskan har KSSS i år startat ett Sprintcenter för att utveckla sprintseglingen inom klubben.
Utöver träning är ambitionen att klubbens team ska delta på de egna sprintkappseglingarna men även åka iväg och tävla på andra sprinttävlingar nationellt och internationellt.
Den här säsongen har KSSS bland annat arrangerat en damsprint och ett klubbmästerskap.
 
De som seglat för KSSS i Allsvenskan i år är:
 
Delsegling 1 Skanör:
Hedvig Liljegren
Hugo Liljegren
Fredrik Liljegren (Coach)
Ask Lindstedt-Nyberg
Ida Elfving
 
Delsegling 2 Långedrag:
Sandra Sandqvist
Micke Lindqvist (Coach)
Tim Nyllinge
Hanna Hellberg
Malin Tengström
 
Delsegling 3 Åmål:
Erik Norlèn
Ubbe Nyhammar (Coach)
Filippa Söderbaum
Hanna Koba
 
Delsegling 4 Saltsjöbaden (på bilderna):
Beata Edler
Maxine Hjort
Linnea Åkesson
Niklas Edler (Coach)
Mattias Herrmansson (Coach)
 
IKK/Foto: Daniel Stenholm