29er EM på KSSS startar på måndag

Den 12–19 augusti samlas 350 av Europas bästa juniorseglare på KSSS för att segla EM i 29er. KSSS hamnplan börjar redan fyllas med båtar och hoppfulla seglare. Lördag den 19 augusti kommer en ny europamästare koras och det finns goda chanser för KSSS-seglare att få kliva upp på pallen.

Det är 19 svenska team som deltar, varav 8 från KSSS och vi har genom åren haft stora framgångar på internationella mästerskap i 29er klassen. Ett starkt team är KSSS seglarna Hedvig och Hugo Liljegren som kom 4 på VM 2022. De har gått över till att OS-satsa i 470 och gör nu sin sista regatta i 29er. Ett annat spännande team att följa är Henric Wigforss och William Drakenberg där Henric under sommaren har vunnit VM i optimistjolle.

Det är ett stort startfält på 175 båtar från 23 olika nationer som har tagit sig till Saltsjöbaden. KSSS hamnplan är förvandlat till ett mästerskapsområde och det kommer bli ett evenemang i världsklass. Klubben är extremt stolta över att få visa framfötterna och jämföra sig på internationell nivå som mästerskapsarrangör.

Vindprognosen inför veckan ser lovande ut för spännande racing. Baggensfjärden bjuder förmodligen som alltid på kluriga och skiftande vindar som kan vara till fördel för våra KSSS-seglare som är vana vid förhållandena.

29er-klassen är en av de största juniorklasserna i världen och en mycket viktig instegsklass för seglare till OS och tävlingar som America’s Cup och The Ocean Race. Klassen har växt mycket senaste åren och många länder har valt att satsa på 29er. Av just den anledningen är det en stor ära att KSSS är värd för EM i 29er 2023.

Seglingarna startar på måndag så kom ner till hamnplan och njut av seglarfesten med oss! Har du inte möjlighet att ta dig hit så kommer vi uppdatera löpande på ksss.se och på KSSS Instagram och Facebook så missa inte att följa oss där.