Alexander Forssén är Klubbmästare 2023 och vinnare av årets upplaga av Lilla Gotland Runt

Under den gånga helgen har det seglats klubbmästerskap på KSSS. Under söndagen så genomfördes Lilla Gotland runt, tillika KM i jolle, för att kora årets klubbmästare i jolleklasserna. Alexander Forssén i en Optimistjolle knep den åtråvärda titeln av 2023 års upplaga.

Lilla Gotland Runt är KSSS klubbmästerskap som seglas över en distansbana med jaktstart på Baggensfjärden. Det är en blandning av rundningar av utlagda märken och öar, där olika jollar och seglare i alla åldrar kan vara med och tävla mot varandra. Tävlingen seglas enligt handikappsystemet SRS-jolle vilket innebär att de klasser med lägst SRS tal startar först och de större klasserna startar enligt givna tider som är uträknade på förhand. Båten som är först i mål är den som vinner.

För första gången ingick även Lilla Gotland runt i Stockholms seglarförbunds serie Liros Stockholm Cup. Det är nytt för i år att uppmuntra olika seglingsformer i serien som tidigare enbart varit klassisk bankappsegling. 

Ett 50-tal seglare i olika klasser valde att under söndagen delta och ta upp jakten på optimistfältet som startade allra först. Nordvästliga vindar gjorde att seglarna fick en undanvindsstart rakt utanför KSSS-klubbhus i Saltsjöbaden. Sist ut var 29er och J/70 som var snabba på att sätta gennaker ner på första banbenet mot Älgö.

Fjolårsvinnaren Niklas Edler kämpade i en ILCA 7 med att ta igen optimistseglarnas försprång. Men i år så var Alexander Forssén alldeles för stark och vann seglingen med god marginal till tvåan Didrik Dahlberg och trean Adam Laurin, båda två i optimistjollar.

Efter avslutad segling vankades den numera årliga traditionen, föräldrasegling. Föräldrarna lånar barnens optimistjollar och kappseglar under ungdomarnas ledning för att göra upp om vem som är den snabbaste föräldern. Årets vinnare blev Martin Wigforss.

Denna KM-helg på KSSS i trevlig klubbanda och härlig samvaro på KSSS anläggning i Saltsjöbaden fick avsluta kappseglingssäsongen 2023. Med detta vill vi även tacka alla seglare och fantastiska funktionärer som varit involverade i KSSS kappseglingsarrangemang under 2023. Vi ser redan nu fram emot en ny säsong 2024!

 

Anders Bengtsson 
Träningsansvarig, KSSS