Årets seglare prisade

I samband med Seglingens Mästare i Marstrand har Svenska Seglarförbundet sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglare i olika kategorier. Här är vinnarna.

Årets seglare – Vilma Bobeck, KSSS och Rebecka Netzler, GKSS.

Motivering: Trots flera skador under säsongen har Vilma och Rebecca dominerat sin klass fullständigt. På för-OS vann de ett brons trots att de inte seglade i medaljracet p.g.a. en skada. Och på VM i Haag var de så överlägsna att guldet var deras redan innan medaljracet. Av 15 race på VM vann de 7 och var på pallen i ytterligare 5. Bakom sig hade de dubbla världsmästare och dubbla olympiska mästare. Trots sin överlägsenhet och stjärnstatus har de båda behållit sin ödmjukhet – och delar gärna och frikostigt med sig av sina erfarenheter till yngre seglare.

Årets kvinnliga seglare – Wings Sailing Team, GKSS.

Motivering: Med ett VM-silver och seger i GKSS Match Cup kan Wings Sailing Team se tillbaka på en stark säsong. Den största segern kom i årets avslutande tourtävling. Vinsten innebar att de också vann hela Women´s World Match Racing Tour 2023. Men årets pristagare är inte bara framgångsrika på kappseglingsarenan. Wings Sailing Team jobbar också aktivt och framgångsrikt med projektet ”Small Wings” med att sprida seglingsglädje och matchracing till yngre tjejer. Och att coacha dem att nå sina mål inom seglingen.

Årets manliga seglare – Erik Norlén, KSSS.

Motivering: Trots sina unga år har Erik Norlén ett imponerande CV och många ser redan en komplett seglare. Han kombinerar sin talang med ett enormt driv och vid nästan varje tävling han ställde upp i under året var han med och kämpade om medaljerna. Vad sägs om: guld SM ILCA 7, brons UEM ILCA 6, fyra UVM ILCA 6, brons Europacup ILCA 6 – bland mycket annat. Och när Erik gjorde sin internationella debut i ILCA 7 vann han ett silver, en ynka poäng från guld, i U19 klassen på EM i Stavanger.

Årets mixedbesättning – Emil Järudd, KSSS och Hanna Jonsson, GKSS.

Motivering: Emil och Hanna har arbetat seriöst, välplanerat och målmedvetet med ett tydligt mål att nå världstoppen. På VM i Haag fick de ett kvitto på att hårt arbete lönar sig. I finalen stod de för en makalös upphämtning efter en miss i starten. De slutade tvåa i medaljracet vilket räckte till ett VM-brons. I de 16 racen på VM var de på en pallplats sex gånger. Och de var topp-8 i alla racen utom ett. Emil och Hanna uppvisade en jämnhet och en förmåga att behärska alla förhållanden som konkurrenterna inte var i närheten av.

Årets lyft som seglare – Hanna Koba, KSSS.

Motivering: Hanna Koba gjorde ett riktigt lyft redan i sitt allra första race på ett senior-VM, då hon respektlöst seglade in på femte plats. Den framgången ledde senare fram till guldfinal vid VM i Haag. Men att lyftet kom under 2023 var ingen tillfällighet, snarare resultatet av en mycket målmedveten planering. Samtidigt med studier på läkarlinjen gör Hanna nu en seriös satsning på att nå världstoppen. I tävling efter tävling har hon levt upp till högt ställda förväntningar där hon toppade med ett SM-guld i ILCA 6.

Årets junior – Henric Wigforss, KSSS.

Motivering: Att vinna en världsmästartitel redan i yngre tonåren är få förunnat. Men Henric Wigforss är också en mycket unik seglare. Trots sina unga år seglar han moget, klokt och taktiskt. Det krävs också om man efter nio tuffa race och en rafflande guldfinal, med avslutande matchracing, ska koras till världsmästare på en regatta med 250 deltagare från över 50 nationer. Och redan tidigare på året hade Henric vunnit årets stora Optimistregatta i Garda. Segern på VM var det första svenska guldet i klassen på 43 år.

Årets bästa juniorplacering – Henric Wigforss, KSSS

Motivering: Halvan tilldelas den junior/det juniorlag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM. Henric Wigforss tilldelas utmärkelsen för sitt VM-guld i Optimist.

Årets Havskappseglare – Peter Gustavsson, GYC/RORC.

Motivering: Efter att under många år ha motiverat och inspirerat andra seglare, har pristagaren under året utmanat de stora haven genom deltagande i Melbourne - Hobart samt seglat fram och tillbaka till Bermuda solo och deltagit som doublehanded under Bermuda 1–2 med fina resultat. Peter har med noggranna förberedelser, envishet och gott sjömanskap visat att gränser är till för att flyttas och att han är Årets Havskappseglare.

Hall of Fame – Ingvar Hansson (medlem nr. 16)

Motivering: Det är nästan 50 år sedan årets nye medlem i svensk seglings Hall of Fame var den helt dominerande gasten i världen i sin klass. Under mitten på 70-talet seglade han tillsammans med ”sin” rorsman hem två VM-guld, två VM-silver och EM-guld. Karriären peakade vid OS i Montreal 1976 då den svenska duon vann det olympiska guldet i överlägsen stil. Hans styrka var hans storlek och just styrkan. Det krävdes i Tempest som då var den i särklass snabbaste entypskölbåten och där bara gasten stod i trapets. Under några år var båten ”Virrvarr” med John Albrechtson och Ingvar Hansson i det närmaste oslagbar.

Pelle Pettersons Hederspris – Claes Hultling

Motivering: Med ett outtröttligt engagemang för att göra segling tillgänglig för alla har Claes, som förebild och entreprenör, i över 30 år drivit utvecklingen av parasegling och segling för alla oavsett förutsättningar. Stiftelsen Skota Hem och starten av projektet Segling utan gränser 1994 blev plattformen för tusentals personer med funktionsnedsättning att få uppleva segling som idrott och rekreation. Claes bidrog även stort till att parasegling kom med som medaljgren på Paralympics i Sidney 2000 där han representerade Sverige i Tvåfyran.