Emil och Hanna på pallplats på VM

På VM i Nacra hade Emil Järudd/Hanna Jonsson sin hittills bästa VM-dag på måndagen när de blev tvåa-sjua-etta i de tre racen och klättrar från nionde till en tredje plats i totalen. Tolv race är avklarade och tre återstår innan det är dags för final på torsdag.

– Idag gick båten fort och vi hittade rätt väg. Vi kom i väg rätt bra i starten och märkte tidigt på dagen att man var tvungen att avsluta vänster på kryssarna vilket gav oss en bra edge. Vi är snabba på länsarna och lär oss snabbt ihop – och det vi lärt oss sitter kvar även under press, berättar Emil och fortsätter:

– Vi tränade mycket lättvind i början av säsongen i Palma och Hyeres. Det har gett utdelning. Hanna gjorde ett grymt jobb med att driva båten och hade stenkoll på kompassen, så det var ganska enkelt för mig idag.

Emil och Hanna har målmedvetet jobbat sig upp mot den absoluta världstoppen i Nacra. I de hittills tolv racen som seglats i klassen på VM har de varit på en pallplats i fem av dem. Starkt jobbat av en besättning som bara seglat tillsammans i knappt två år.

Nu väntar en vilodag i Nacra. Sedan ska det köras tre race på onsdagen och medaljfinal på torsdag.

– Vi ska fortsätta följa vår rutin och göra det så bra vi kan race för race de sista tre. Eventuellt båt mot båt kör vi i medaljracet, säger Emil.

För Vilma och Rebecca, som leder 49erFX-klassen i stor stil, var det en välbehövlig vilodag på måndagen. På tisdagen är de i gång med tre race igen. Så också på onsdagen. Och på fredag är det dags för final.

I 470 var Anton och Lovisa med igen efter att deras klass haft vilodag på söndagen. För dem blev det bara ett race på måndagen, där de slutade elva. De faller därmed från andra till sjätte plats i totalen. Men det är oerhört jämnt i klassen och Anton och Lovisa är bara fyra poäng från silverplatsen. Och det är mycket kvar att segla om då bara fem av totalt tolv race är avklarade.

Även Josefin Olsson var i elden på måndagen. Dagens två race i ILCA 6 slutade med en nionde och en tionde plats. I totalen ligger hon sjua.

Foto: Sailing Energy