Framgångar för KSSS seglare på JSM

Närmare 300 ungdomar mellan 12 och 20 år har gjorde upp om 30 JSM-medaljer i tio klasser den 11-13 augusti. KSSS seglare lyckades ta hem 5 av de 30 medaljerna och stod för många fina prestationer.

Malcolm Dahlberg tog guld i ILCA 4 öppen där vi även hade bästa och näst bästa tjej genom Linnea Åkesson och Julia Leuckfeld. Och i ILCA 6 tog Axel Wieland brons.

I optimist-kille hade vi KSSS seglare på hela pallen genom Alexander Forssén som tog guld, silver till Oscar Wetter och brons till Viktor Elfving. Det ser ljust ut inför lag-SM som seglas på Baggen om bara några veckor.

Mästerskapet i Stenungsund visar att svensk segling står sig stark, återväxten är god och förhoppningsvis kommer några av deltagarna i årets JSM att ta steget ut i den internationella kappseglingsvärlden om några år.

Totalt har det tävlats i sex båtklasser. Optimistjolle, E-jolle, ILCA, RS Feva, RS Aero och Zoom 8. I E-jolle, ILCA 6 och Optimistjolle har det varit en tjej- och en killklass. I ILCA 4, RS Feva, RS Aero och Zoom 8 har man tävlat i en öppen klass, det vill säga killar och tjejer i samma klass – mot varandra.

– Vi har haft ett fantastiskt mästerskap. Inför JSM var vi oroliga för vädret och om stormen ”Hans” skulle dröja sig kvar. Men så blev det inte. Det har i stället varit ganska snälla förhållanden med mestadels lätta vindar. Samtidigt har det varit utmanande för deltagarna med lite ström och en hel del vindvrid, berättar Robert Strange från Seglarförbundet.