GARM Europamästare vid IRC-EM i Cannes

Per Roman har tidigare år varit framgångsrik i J/80-segling, där hand bland annat tog hem ett VM-silver 2022. Nu har han bytt J/80:n mot den dokumenterat snabba båten JPK 1180 där han tillsammans med sin internationella besättning tog hem EM-guld i IRC-EM klass B i Cannes.

Den franska båten JPK 1180 har genom åren tagit mängder av skalper på inom främst havskappsegling. År 2022 blev Ed Bell med båten Dawn Treader överlägsen totalvinnare av Gotland Runt, och internationellt har även båten Sunrise bland annat vunnit Fastnet Race 2021 med skepparen Tom Kneen.

Nu har Per Roman bytt J/80:n mot en JPK 1180 och resultaten lät inte vänta på sig. Den första större regattan som de deltog slutade med en mycket imponerande seger. Den internonella besättningen bestående av inte mindre än tre olympier hjälpte givetvis till att få fart på grejerna.

EM avgjordes i mycket lätta vindar i vattnen utanför Cannes. Det kanske inte är något favoritväder för en JPK1180, som behövde slåss mot lättvindsbåtar med symmetriska spinnakrar. Detta till trots så visade sig besättningen och båten klarade sig betydligt bättre i den lätta vinden än vad de hade förväntat sig.

EM inleddes med ett långt ”coastal race” med dubbla poäng. Det avbröts dock pga stiltje efter cirka fem timmar. Först beslutades det att det endast skulle ge normal mängd poäng vilket gynnade GARM som inte placerade sig så bra (åtta) men sedan ändrades det tillbaka till dubbla poäng. Det innebar att GARM nu stod på 16 poäng mot ledande båtar som hade 2 resp. 4 poäng.

Skam den som ger sig, andra dagen genomfördes endast en bankappsegling. Vid det laget hade man också slagit ihop klass 2 och klass 3 för en kombinerad klass B om 13 båtar. Den kappseglingen vanns i den kombinerade klassen mot ett par betydligt mindre båtar från klass tre däribland en fransk Mumm 36 som skulle visa sig bli en tuff kombattant hela vägen in i mål. 

Tredje dagen var det bättre med vind – c:a 7-12 knop – och GARM placerade sig etta, etta och sexa. Totalt låg de nu trea i tävlingen innan de räknat bort något race, för det krävdes ytterligare ett race.

Sista dagen genomfördes två race, återigen i mycket lätt vind. GARM placerade sig två och fyra. Det skulle räcka för att vinna. Men då kom ett beslut att andra dagens tävling var struken pga en protest om felaktigt lagt mållinje från en klass 0 båt (TP52). Där och då såg det ut som att de snöpligt skulle tappa segern till den franska Mumm 36:an. GARM, och många andra med dem, protesterade mot detta beslut då ingen i klass B hade missförstått banan eller mållinjen.

Det hela blev rafflande och beslut fattades först tio i sex på lördagskvällen då navigatören på GARM fick den internationella juryn att ändra beslutet och rättvist återinföra den andra dagens kappsegling.

Totalt innebar det att GARM stod som segrare med minsta möjliga marginal, 0.5 poäng. Teamet firade glatt på kvällen med ett hembärgat guld i sitt första mästerskap med den nya båten.

Stort grattis önskar vi från KSSS. Vi ser fram att följa GARMs resa framöver med bla Fastnet Race senare i år.

 

Iohn Ryott och Per Roman

Bild 1: RORCs FB-sida