Tufft svenskt EM i 49erFX och Nacra

EM i 49erFX och Nacra i Vilamoura avgjordes på söndagen utan någon svensk besättning i de avslutande medaljracen där de tio bästa i varje klass gör upp om medaljerna. De regerande världsmästarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler missade medaljracet och slutade på en blygsam 14:e plats.

– Tung dag för oss idag. Vi gjorde ytterligare tre bra starter och tycker vi jobbar på bra därifrån. Vi blir tyvärr på fel sida marginalen vid första kryssmärket och har svårt att komma runt båtarna framför oss. Vissa saker gör vi såklart bättre än i början på veckan men fortsatt är vi inte där vi vill vara. Vi fortsätter träna och ta med oss lärdomarna, sammanfattar Rebecca den sista dagen på EM.

Vid VM tidigare i år i samma klasser blev det svenskt guld i 49erFX och brons i Nacra. Men på EM i Vilamoura missade VM-mästarna Vilma och Rebecca medaljracet, medan bronsmedaljörerna på VM, Emil Järudd och Hanna Johnsson, inte ens kom till start på EM eftersom Hanna är skadad. Emil ville dock inte missa EM och seglade i stället med Klara Johansson. Med tanke på att de inte seglat så mycket tillsammans så är deras 20:e plats på EM fullt godkänd.

Ida Svensson och Marcus Dackhammar började EM bra och låg topp-10 i Nacra efter halva tävlingen, innan de tvingades bryta på grund av skada.

Men trots uteblivna framgångar tar förbundskapten Magnus Grävare med sig fler positiva lärdomar hem från EM

– Det blev ett lättvindsmästerskap och vi är egentligen nöjda med en massa framsteg prestationsmässigt, som starterna och farten i lättvind.  Det visar sig inte på resultatet denna vecka, men jag är full av tillförsikt inför nästa säsong, säger Magnus Grävare.

För mer information besök 2023 European Championship – International 49er Class Association