Två svenska team i ledning på EM i 29er

Några timmars väntan på vind följdes av två race för varje startgrupp för att avsluta grundomgången. Imorgon går vi in i finalseglingarna och Hedvig och Hugo är i fortsatt ledning i mixed-klassen och i totalen och Ebba och Ellen Fredriksson leder just nu damklassen.

Att aldrig ge upp verkar vara det vinnande konceptet under 29er EM i Saltsjöbaden. Hedvig och Hugo fick en tuff start i sitt första race men lyckades trotts det segla upp sig till en 10 plats. 

- Första racet var galet svårt men vi lyckades i alla fall segla upp oss så vi är ganska glada, säger en lättad Hedvig.
- Det gällde att hålla någorlunda hög kurs och gå så fort som möjligt. Det blev väldigt stökigt nästan hela kryssen i och med att andra fältet kom i kapp lite också, så det var svårt, fyllde Hugo in.

I racet efter lämnade de inte mycket åt slumpen när gick i mål som första båt, 2,5 minuter före nästa båt. Nu gäller det att hålla huvudet kallt när alla toppbåtarna samlas i samma startfält för finalseglingar de resterande dagarna. 

En till besättning som hade en stark dag är syskonen Ebba och Ellen Fredriksson som klättrade till en 7 plats i totalen och är just nu bästa kvinnliga besättning. De tog brons i damklassen på VM för bara några veckor sedan och är motiverade att kliva ännu högre upp på pallen. 

KSSS seglarna Ida Elfving och Emil Gustafsson hade också en bra dag med resultaten 1 och 4 idag och klättrar 20 platser till en 23 plats. 5 Svenska båtar har kvalat in till guldfleet som seglas av de 44 bäst rankade efter de tre första dagarna. 

Kvällen toppades med Mid-week Social Evening på Saltsjöbaden kallbadhus. Seglare, coacher och funktionärer bjöds på en traditionell middag med svenska köttbullar och  en spännande uppvisning av en av proffsen som förberedde för 'The Death Jump'-evenemanget som hålls här på lördag. De som vågade bjöds sedan in att prova på hoppning och fick tekniktips av proffsen. 

 

KSSS seglarnas resultat efter 3 dagar: 

Hedvig Liljegren och Hugo Liljegren - 1

Ida Elfving och Emil Gustavsson (LBSK) - 23

Alexander Olsson och David Aldurén - 50

Claes Järudd och Max Zetterström (Boss) - 61

Henric Wigforss och William Drakenberg - 102

Elisa Lindskog och Wilma Kallin (GKSS) - 105 

Martin Blomström och Otto Pierrou - 168 

Vilgot Treskog och Jack Svanvik - 169