Trim On – den nya seglarskolan i VR-format

Hur många kommer ihåg när man hopplöst hamnade i vindögat som nybörjare i Optimistjolle? Eller hur svårt det var att lära sig hur mycket man skulle skota för att komma dit man ville? Lars Linger, en av grundarna till seglingssimulatorn Trim On, menar att man kan åstadkomma mer på tio minuter i simulatorn än vad flera träningspass på vattnet kan göra.

Flera har nog redan provat den, Trim On simulatorn, som består av ett par Virtual Reality (VR)-glasögon och två handkontroller. Under 2023 var det världspremiär på båtmässan, Allt för sjön och simulatorn var därefter på plats på flera av KSSS kappseglingsarrangemang som Stadshusregattan, Gotland Runt och KSSS Olympic Class Regatta. Arrangemang där många nybörjare och erfarna seglare fick möjlighet att prova.

Lars Linger, en av Sveriges mest välmeriterade seglare med flera America’s Cup projekt och en vinst, flera VM- och EM-titlar behöver ingen närmre presentation för de äldre seglarna. Men att bevittna hur Lars tar sig an ungdomarna som kommer och testar Trim On är fascinerande. Han har en härlig pedagogisk jargong och en imponerande energi.

Nu kommer Trim On till båtmässan Allt för sjön för andra gången och en hel del har hänt sedan sist. Nu introduceras möjligheten att segla matchrace, dvs båt mot båt i samma VR-miljö.

KSSS har införskaffat tre VR-kit för att introducera detta verktyg i verksamheten. Jag frågade Anders Bengtsson, träningsansvarig på KSSS, om hur han ser på införandet av Trim On hos KSSS:

- Vi ser många olika användningsområden för Trim On. Det mest givna är givetvis som komplement för de allra yngsta eller färskaste seglarna, både i träningsverksamheten och på dagläger. Sedan kan man absolut se ett värde i att kunna träna starter mot sina kompisar för de lite mer kompetenta seglarna, speciellt utanför säsong när man inte kan träna på vattnet.

Anders drar också paralleller till hur KSSS var med och introducerade e-segling under covid.

- Då med e-seglingen liksom nu med Trim On gillar vi i KSSS att vara först på bollen. E-seglingen har ju utvecklats till något som verkligen kommer att leva vidare och vi hoppas givetvis att vi i samarbete med Seglarförbundet kommer hitta bra områden för Trim On i träningsverksamheten i Sverige.

På Allt för sjön kommer Lars Linger vara på plats i KSSS monter och förevisa Trim On. Du kan också komma förbi och testa e-segling vilket vi också kommer att ha i KSSS monter. Vi ser fram emot att se dig på båtmässan.

Välkomna!

Iohn Ryott

KSSS Infomationskommitté