”Av sällan skådat slag”

Svensk segling visar upp sin bästa sida här i Hyères där fem båtar kvalar in till medaljracet imorgon och tre med stor medaljchans. 49er FX ggr 2, Laser R, 470 herrarna och Finn. Josefin Olsson har haft en stabil vecka och har ”bara” en båt att slå imorgon för att vinna guld. Det är inte ofta man får den chansen man har nu, säger Jossan. Att segla för guld mot en båt gör det lite speciellt. Motståndaren blir BEL Evi van Acker.

Anton och Fredrik har varit starka i början på de tre sista tävlingarna, men tappat på slutet. Här i Hyères har det smugit upp lite bakifrån och blivit starkare och starkare allteftersom. Bra chans på medalj imorgon. Killarna behöver slå både AUS Belcher och ARG Calabrese för att vinna silver, då den femte båten inte kan nå topp fyra.

Tjejerna i 49er FX klassen visar upp en fantastisk genomförd vecka. Speciellt Lisa Ericson / Hanna Klinga som leder med 0 poäng före BRA Grael. Det är rätt tätt bakåt så taktiken blir säkert en lös ”cover” på BRA och segla ”förnuftigt” så man inte tappar hela stycket. Tror dock att tjejerna går för guld. Julia och Cicci visar återigen att det vill högre upp i listan. Någon placering bättre finns möjlighet att nå. Mycket godkänt resultat oavsett.

Jesper var med okey i början, men har inte fått med sig sin segling på slutet. Mycket bokstäver i listan är aldrig bra, konstaterar Jeppe som redan sitter på ett plan till Mexico för revansch på VM inom någon vecka. Den killen kommer tillbaka, sanna mina ord.

49er killarna gör det lite extra spännande för sig. En bra elfte plats och nionde nation gör det lite kärvt med en direkt OS uttagning. Önskat var en topp åtta nations plats. Vi hade inte det lilla extra flytet i den sista seglingen då vi låg fyra och 300 m kvar att segla, då man avbröt seglingen, säger Carl. Då hade allt varit klart, men nu hamnar vi i dimman och i händerna på att andra som skall tro på vår framfart på ett OS. Det sista halvåret har dock Carl och Marcus visat vid ett antal tillfällen att det tillhör topp tio i världen och är dessutom helt okänsliga för vilka vindförhållanden som råder. De kan slå alla i alla vindar. Okey NZL Burling/ Tuke seglar lite i en klass för sig, men sen är det relativt öppet. Topp tre på världscupen i Miami, topp 11 nation på VM och EM samt topp nio här den senaste  tävlingen visar ändå på en bra trend. Jag hoppas verkligen att SOK kan se en bra möjlighet i killarnas framfart på OS i Rio.

Nacran avslutar än en gång med en bästa notering på en världscup. Vi går nu in i en ”foilande” miljö och lägger all kraft på att vara så förberedda på att ”flyga” då Nacran 17 kommer med största sannolikhet att få ett annat utseende redan nästa år. Spännande utveckling tycker jag både för Ida och Rasmus och kanske för fler ungdomar som nappar på detta och för OS programmet 2020 i Japan.

Lets Rock tomorrow and

Stay tuned!

Följ gärna seglingarna på

 http://swc.ffvoile.com

KSSS Barometern efter dag 4 och inför medaljrace imorgon söndag.

1.  Josefin Olsson, Laser Radial

3.  Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, 470

7. Julia Gross/ Cecilia Jonson, 49er FX

11.  Carl P Sylvan/Marcus Anjemark, 49 er (slutresultat)

21. Ida Svensson/ Rasmus Rosengren, Nacra (slutresultat)

27. Jesper Stålheim, Laser Standard (slutresultat)

Övriga svenska resultat

1. Lisa Ericson/ Hanna Klinga, 49FX

10. Max Salminen, Finn

12. Carl Fredrik Fock/ Marcus Dackhammar, 470( slutresultat)

16. Björn Allansson, Finn ( slutresultat)

18. Fritjof Hedström/ Victor Västernäs, 49er ( slutresultat)

20. Lovisa Karlsson, Laser R ( slutresultat)

23. Victor Bergström/ Niclas During, 49er ( slutresultat)

/ Björn Johansson