Dubbel svensk segerjakt på världscupen

Med bara finalen kvar av världscupseglingarna i franska Hyeres har både Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX) och Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470) stora möjligheter att segla hem varsitt guld på lördagen.

 - Dagen bjöd på bra tryck och skvalpiga vågor, med sjukt mycket regn. Det första vi sa i teamet på morgonen var; ”alla andra kan klaga på regnet, vi klär på oss”, säger Rebecca och fortsätter:

  - Just nu håller vi tummarna för att det blir race imorgon. Prognosen ser blåsig ut. Sen ska vi gå ut och öva på avgörande. Trots att vi har varit i många medaljrace de senaste två åren så har vi inte varit med om att det varit så här tight. Det blir ett perfekt tillfälle att träna på det mentala och taktiska inför OS. Så helt ärligt, vi vet inte om vi är bra på avgörande. Vi får helt enkelt se imorgon.

De båda svenska besättningarna lyckades bra på fredagen. Vilma och Rebecca hade en imponerande serie med 2-3-2-1 i de fyra racen. De är nu endast tre poäng bakom de regerande världsmästarna Odile van Aanholt/Annette Duetz från Nederländerna. Det betyder att svenskorna måste vara före dem i mål, plus att ha ytterligare en båt emellan dem och sig, för att vinna guldet.

 - Vår plan var att ta ikapp holländskorna och helst gå om, såklart. Några taktiska missar på banan idag gjorde att vi tyvärr inte lyckades. Men det innebär ett det blir ett mycket spännande medaljrace imorgon, säger Rebecca.

För Anton och Lovisa är situationen liknande. De hade serien 5-3-8 på fredagen och är totalt sex poäng efter den franska besättningen, Camille Lecointre/Jeremie Mion, som leder i 470.

 - Dagen har varit riktigt blöt här i Frankrike. Ösregn hela dagen men fina vindar på 4-6 m/s. Vi gör två riktigt bra starter, vilket var ett av våra stora mål under regattan. Vi seglade bra runt banan, men lyckades inte ta vara på möjligheterna vi skapade inför länsarna i sista racet, vilket känns lite surt, berättar Lovisa och fortsätter:

 - Frankrike seglade briljant idag, vilket tyvärr gjorde att vi tappade ledningen. Men vi ser fram emot att segla medaljrace i starka vindar imorgon. Vi gillar utmaningen och kommer
gå ”all in” för att göra ett bra race.

Läs mer: Semaine Olympique Française 2024 (ffvoile.fr)