Anton och Fredrik årets seglare

I lördags kväll prisades årets seglare i Sverige i samband med Mästarnas Mästare. Fyra utmärkelser gick till KSSS seglare. Årets seglare blev Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. 49erFX-seglarna Vilma Bobeck/Malin Tengström fick utmärkelserna Årets juniorer och bästa placering bland juniorer. Team Pro4u med Patrik Forsgren i spetsen fick utmärkelsen Årets Havskappseglare.

Nedan följer samtliga pristagare:

Årets bästa placering bland juniorer - Halvan

Halvan tilldelas den junior/juniorlag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM.

Motivering: För sitt guld i 49erFX på UVM i Marseille.

Utmärkelsen ”Årets bästa placering bland juniorer” går till Vilma Bobeck/Malin Tengström, KSSS.

 

Årets lyft som seglare – Lyftet

Lyftet tilldelas den eller de seglare som gjort ett imponerande "lyft" inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå.

Motivering: Med hög träningsintensitet och en målmedveten satsning har årets pristagare tagit ett stort steg uppåt i karriären. På EM slutade de på en tionde plats efter en vecka med stabil segling. På VM i Århus blev det till slut en 24:e plats. Pristagarna är fokuserade seglare som lever med sin sport och deras målmedvetna satsning kommer att ta dem mycket långt.

Utmärkelsen ”Årets lyft som seglare” går till Hannes Westberg/Albin Boman, GKSS

 

Årets Junior - Geddapokalen

Geddapokalen, delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: För en stark insats av en juniorbesättning på ett senior-VM, där de låg topp-10 under första halvan av VM och slutade 23:a. Men framför allt för att de haft ett strålande år och för att de vinner UVM-guld en månad efter VM och därmed visar att de under 2018 tagit klivet in i världseliten.

Utmärkelsen ”Årets junior” går till 49erFX-seglarna Vilma Bobeck/Malin Tengström, KSSS

 

Årets kvinnliga seglare - Reimerspokalen

Reimerspokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: På Mallorca, i början av säsongen, fick de sitt internationella genombrott då de blev bästa svenska besättning med en nionde plats i klassiska Princess Sofia Trophy. Senare under våren blev de sexa på världscupen i Hyeres och för bara några veckor sedan seglade de hem en bronsmedalj på världscupen i Enoshima – samma vatten där OS avgörs 2020. Det finns få team som har högre arbetsmoral och som jobbar hårdare än årets vinnare.

Utmärkelsen ”Årets kvinnliga seglare” går till Klara Wester/Rebecca Netzler, GKSS

 

Årets manlige seglare - Vinges Kanna

Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Årets pristagare går aldrig att räkna bort. Redan på världscupen i Miami i januari blev han sexa och sedan har framgångarna avlöst varandra. I mars tog han bronsmedaljen på EM och på Princess Sofia Trophy i april blev han tia och några veckor senare sjua i Hyeres. Inför finalen i VM ledde han, men tappade greppet om guldet och fick nöja sig med en silvermedalj. Men han kan trösta sig med att ha det bästa facit i världen i Finnjolle 2018.

Utmärkelsen ”Årets manlige seglare” går till Max Salminen, GKSS

 

Årets Seglare

Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 

Motivering: Året inleddes med en bronsmedalj redan på världscupen i Miami. Men framför allt vann de guld på världscupfinalen i Hyeres – redan innan medaljfinalen. Och sedan guld på EM – också det innan medaljfinalen. Faktum var att de bara behövde ta sig runt banan i medaljfinalen på EM för att vinna guldet. Men de kunde inte hålla igen, utan de vann även finalen. Under VM i Århus var de i ledningen större delen av veckan – men tappade ledningen i finalen och slutade på en blytung fjärde plats. Trots det har de ett fantastiskt år bakom sig med en imponerande hög och jämn nivå. Vilket gör att de redan nu är ett av de stora medaljhoppen inför OS i Tokyo 2020.

Utmärkelsen ”Årets Seglare” går till Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

 

Årets Havskappseglare – Nakterhuset

Priset delas ut till årets bästa havskappseglare. Svenska Seglarförbundets styrelse utser vinnare, efter förslag från Svenska Havskappseglingsförbundets styrelse.

Motivering: För framstående internationella resultat inom havskappsegling 2018, med ett VM guld och brons i Haag som kronan på verket. Teamet har visat att deras långsiktiga, metodiska satsning på havskappsegling resulterat i extraordinära resultat i Nordeuropa de senaste sju åren.

Utmärkelsen ”Årets Havskappseglare” går till Patrik Forsgren och Team Pro4u, KSSS

 

Hall of Fame

Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna.

Motivering: I år välkomnast två nya medlemmar in i seglingens Hall of Fame. I början av sina elitsatsningar var de båda framgångsrika i E-jolle men karriären tog fart på allvar när de satte sig i samma båt. Tillsammans tillhörde de världstoppen i sin klass under första halva av 2000-talet då de tog medaljer på OS, VM och EM. De toppade sin karriär under 2004 då det blev både ett VM-guld och ett OS-brons i 470.

Till medlem nummer tio och elva i svensk seglings Hall of Fame utses Therese Torgersson och Vendela Santén

 

Fotograf: Daniel Stenholm

Bildtext: Bakre raden, från vänster: Albin Boman, Hannes Westberg, Malin Tengström, Vilma Bobeck, Vendela Santén, Fredrik Bergström, Anton Dahlberg, Rebecca Netzler, Klara Wester, Max Salminen, Patrik Forsgren.