Team Pro4u jagar VM-guldet

Det var perfekta förhållanden när VM i ORCi fortsatte Världsmästerskapen i Tallinn, Estland. Team Pro4u seglade riktigt bra och har nu bara två poäng fram till guldplatsen när två seglingar återstår.

Idag seglade vi ett kort havsrace på 38 distans. Perfekta förhållanden med fint väder och 12 till 22 knop under dagen.

-          Det var en riktigt bra och rolig bana som arrangörerna hade gjort med en bra kryss och ordentliga länsar samt även en del reaching, banan var både utmanaande men riktigt kul att segla, säger Peter Thorwid taktiker.

Vi lyckades riktigt bra och efter väldigt bra segling från hela teamet lyckades vi vinna racet med ca tre minuters marginal ner till tvåan. Vi hade fantastiskt fin fart i båten, alla manövrar satt som de skulle och nästan alla vägval var bra.

-          Idag var det riktigt kul att segla och när vi pumpade i vågorna på länsen i runt 20 knops vind och man känner att båten surfar iväg snabbare i vågen är det en fantastisk känsla. Jag grindade till vår trimmer och svetten bara sprutade och det var skitjobbigt men så kul och vi körde jämt eller snabbare än flera andra båtar på länsen som mätetalsmässigt skall vara snabbare, säger Hugo Christensson mast.

Vi har nu serien 2, 1, 6, 2, 1 och 1 med en totalpoäng på 13 och ligger fortfarande tvåa i C-klassen i VM. Leder gör J-112-E Matilda 4 på 11 poäng och trea ligger Italia 11.98 Sugar 3 på 14 poäng.

-          Det är otroligt jämt mellan oss tre båtar i ledningen och vem som helst av oss kan vinna VM men självklart kommer vi att göra allt vi kan för att det skall bli vi som vinner. Det är också en fördel för oss att vi kan räkna bort en sjätte plats om vi nu lyckas få ett bättre resultat i morgondagens första segling. Det var så bra att vi lyckades spika dagens havsrace och att Matilda 4 bara kom fyra och det var nödvändigt för att vi skall ha en chnace imorgon, säger Sven Eriksson trim.

VM avslutas imorgon med den sjätte tävlingsdagen och två banrace är planerade och prognosen säger att det kommer vara ganska mycket vind imorgon så vi hoppas på det och att man kan genomföra de två planerade racen.

-          Imorgon har vi chansen och vara med och tävla om ett VM guld och det är resultatet av all vår träning, tid och planering och vi kommer som ett team att göra allt vi kan men samtidigt vara ödmjuka och inse att de två båtarna vi främst tävlar emot är riktiga proffs och svåra att slå men vi skall försöka vårt allra bästa så får vi se hur långt det räcker, säger Patrik Forsgren skeppare och rorsman.

I B-klassen med 33 båtar totalt ligger Farr 40 Stormtrooper bäst till av de svenska båtarna på 13e plats tätt följd av X-41 Kwanza på 14e plats och First 40.7 Naomi på 16e plats. I klass A som bara har 8 tävlande båtar ligger Ker 40 Keronimo på sjätte plats just nu.

-          Roligt att svenska X-41 Kwanza kom 4:a på havsracet idag och blev bästa amatörbåt på det racet och kul att fler svenska båtar får priset, säger Roger Nilson strateg.

Text: Anders Björk, Team Pro4u trim

Foto: ORC Worlds 2021 Mauro Melandri, Felix Diemer och Janis Spurdzins.