VM-brons för Team Pro4u

Det räckte inte hela vägen fram för Team Pro4u denna gången på VM i ORCi. Den hårda vinden på runt 10 meter per sekund gynnade de Estländska båtarna som slogs om medaljerna men den svenska KSSS besättningen tog bronset i C-klassen.

Värlsmästerskapen i havskappsegling avslutades idag i Tallinn, Estland. Idag seglade vi två banrace i rejält med vind 18 till 22 knop och ganska mycket vågor. Tyvärr visade det sig att detta inte var riktigt våra förhållanden jämfört med de lite större båtarna som vi konkurrerade med om guldet.

-          Om man inte gör en perfekt start när det är förhållanden som idag med mycket vind och vågor är det som relativt liten och långsam båt som vi är svårt att komma loss och i förhållanden som idag har vi inte så mycket tid på de snabbare båtarna så det kändes som att även om vi gjort allt helt perfekt, vilket vi inte riktigt gjorde, hade det varit svårt att slå de två båtar som kom före oss, säger Emil Forsgren fördäck.

Dock vann vi och tog guld i Cortinthian (amatör) VM-klass C för nionde gången i rad på EM och VM samt att vi kom på tredje plats bland de 62 startande båtarna och tog brons i den Öppna klassen där även proffs deltar.

Under hela VM fick vi serien 2, 1, (6), 2, 1, 1, 3 och 6 med en totalpoäng på 16 efter att en segling räknats bort. Vi gratulerar totalvinnaren Estniska Matilda 4 med en J112-E vann på 13 poäng och även tvåan Estniska Italia 11.98 Sugar 3 som även dem fick 13 poäng.

-          Det har varit otroligt jämt mellan oss tre båtar i toppen och det har varit roligt att kappsegla mot dem som är bäst och som har flertalet proffs ombord och vi är ju bara tre poäng efter till slut och vi har tagit tre spikar av åtta race vilket visar att vi faktiskt seglat riktigt bra. Hade det varit lite andra regler gällande scoring, t ex att havsracen haft högre vikt som det varit tidigare VM, hade vi kunnat vinna eftersom vi totalt sett varit bästa båt på havsracen, säger Peter Thorwid taktiker.

Vi tackar också arrangörerna av VM för ett väldigt bra arrangemang och allt med kappseglingen och allt runt omkring har fungerat väldigt bra.

-          Det har varit ett väldigt bra mästerskap för oss och vi har aldrig seglat båten snabbare än vi gjort i detta VM och vi är verkligen nära de allra bästa båtarna och vi har endast tre poäng upp till segrarna. Det stora målet var ju förstås att vinna VM-guldet som är den enda medalj vi saknar i EM och VM men det blev inte denna gång men att vara så nära och känna att med lite andra förhållanden sista dagen hade vi kunnat vinna sporrar ju förstås och det blir till att jobba vidare och det kommer ju nya VM, säger Patrik Forsgren skeppare och rorsman.

I B-klassen med 34 båtar slutade bästa svenska båt X-41 Kwanza på 12e plats och Farr 40 Stormtrooper på 14e plats. I klass A, som inte har VM status, kom Ker 40 Keronimo på sjunde plats bland de åtta tävlande båtarna.

Besättningen på Team Pro4u:

• Emil Forsgren, bow
• Hugo Christensson, mast
• Zacharias Krafft, keyboard
• Anders Björk, spinnaker trim
• Thomas Tennström, jib trim
• Peter Thorwid, tactician
• Roger Nilson, strategy
• Patrik Forsgren, skipper
• Sven Eriksson, main trim

Text: Anders Björk, Team Pro4u trim

Foto: ORC Worlds 2021 Mauro Melandri, Felix Diemer och Janis Spurdzins.