KSSS vann Allsvenskan i Långedrag

KSSS vann andra tävlingen av Allsvenskan i segling som avgjordes i Långedrag. Stockholmarna dominerade hela helgen men i det sista finalracet höll de på att förstöra allt – men de kom undan med blotta förskräckelsen och vann före Halmstad, som dock leder serien två poäng före KSSS.

KSSS hade en trygg ledning inför finalen. Men en krock gav dem straffpoäng och när Halmstad vann det avslutande racet skilde till slut bara två poäng mellan ettan och tvåan.

- Vi fick ett straff efter en krock i starten. Vi upplevde väl att vi försökte komma undan, men det var svårt i den lätta vinden. Men det är sådant som händer, säger Sandra Sandqvist rorsman på KSSS-båten.

KSSS rutinerade lag, med Malin Tengström, Mikael Lindqvist, Sandra Sandqvist, Tim Nyllinge och  Hanna Ericksson dominerade hela helgen. Från första start – fram till finalen. Av totalt 14 race, med sex båtar i varje race, vann KSSS sju, kom tvåa i fem och blev trea i ett. Plus finalen, då de kom femma.

- Totalt sett har vi haft en jättebra tävling. Vi har seglat stabilt och vi har visat att vi behärskar väldigt olika förhållanden, säger Sandra och fortsätter:

- Vi var verkligen ett komplett team. Vi är alla duktiga seglare och alla vill och kan så mycket, så det blir mycket snack ombord.

Tre dagars segling i Allsvenskan i Långedrag bjöd inledningsvis på ganska normala förhållanden. Men på lördagen blev det riktigt tufft.

- Då hade vi kuling, det vill säga runt 14–15 m/s. Det var mycket dramatik och vi hade flera kollisioner. Allt gick dock bra men hade det blåst bara lite till så hade vi inte kört några seglingar, säger tävlingsledaren Claes Lundin.

På söndagen var det fullständigt annorlunda. Då var det svaga vindar som gjorde att strategin var viktigast. Det gällde att hitta vindarna och strömmarna – eller att undvika strömmarna. Beroende på åt vilket håll man ville.

Tvåa i Långedrag blev alltså Halmstads SS med Anders, Rebecca och Christoffer Hellekant samt Julia Wännerdahl och Carl Johansson. Halmstad leder nu Allsvenskan efter halva säsongen, två poäng före KSSS.

Trea i Långedrag blev Gamla Stans Yachtsällskap med Fabian Bergman, Therecia Lindqvist, Lukas Bergman, Julia Sommarlund och Viktor Ossmark.

I nästa tävling av Allsvenskan står Åmålsviken som arrangör. Det blir första gången Allsvenskan seglas i Åmål och det sker 19–21 augusti. Allsvenskan 2022 avslutas i Saltsjöbaden, med KSSS som arrangör, 16–18 september. 

Allsvenskan 2022 – efter två av fyra tävlingar

 1. Halmstad SS
 2. KSSS
 3. SS Åmålsviken
 4. Gamla Stan YS
 5. Hjuvik BK
 6. GKSS
 7. Sotefjorden SS
 8. Malmö SS
 9. Stenungsund SS
 10. Ekolns SK
 11. Ljungskile SS
 12. Ekerö BK
 13. Upsala SS
 14. Skanör BK
 15. Stockholm 606-klubb
 16. Örnsköldsvik SS
 17. SS Kaparen
 18. Strängnäs SS

Foto Daniel Stenholm.

På lagbilden av KSSS står, från vänster: Hanna Ericksson, Mikael Lindqvist, Sandra Sandqvist, Tim Nyllinge, Malin Tengström.