Stark KSSS-representation i OS-laget

Idag, tisdag 14 maj, utökades den svenska OS-truppen i segling med Emil Järudd och Hanna Jonsson i Nacra17 samt Johanna Hjertberg i IQfoil. Med detta besked representeras KSSS vid sommarens OS-seglingar i Marseille i samtliga fem klasser, varav tre av ekipagen är delade med GKSS. Vi har passat på att stämma av läget inför OS med Cecilia Jonsson, elitansvarig på KSSS.

- Att vi har fem seglare från KSSS i fem olika klasser på OS är riktigt häftigt! Vi var ett starkt lag i Tokyo men jag skulle vilja påstå att laget som åker till Paris är snäppet vassare, säger Cecilia Jonsson, Elitansvarig på KSSS.

I Nacra17 blev det en kamp om OS-platsen fram till det sista avgörande racet på VM, som avgjorde så sent som i söndags, 12 maj. Besättningarna som har kämpar om platsen är Ida Svensson / Marcus Dackhammar och Emil Järudd / Hanna Jonsson. Båda besättningarna är mixade besättningar mellan KSSS och GKSS.

- Här har vi haft två mycket starka team som tillsammans har sparrat varandra hela vägen fram till ett avgörande. I all OS-yra glömmer vi nästan att se till den fantastiska prestation som de båda teamen har levererat på detta VM! Två stycken svenska båtar topp-6 på ett VM, ett OS-år tror jag aldrig har hänt tidigare, i någon klass. Jag är så glad för Ida och Marcus skull, att de lyckades få till alla parametrar och levererade ett resultat i världsklass när det gällde som mest.

De var snöpligt nära en VM-medalj; några misstag i det sista avgörande medaljracet blev lite för kostsamt.

- Ida och Marcus ska vara mycket stolta över sin prestation och hela deras resa tillsammans fram till idag. Nu blir det Emil och Hanna som kommer att representera Sverige i Paris och de har visat styrka i alla vindförhållanden, något som kommer att behövas i Marseille, där OS-seglingarna ska gå i augusti.

Det blir OS-debut för Johanna Hjertberg i den nya OS-klassen IQfoil. För första gången på 24 år har Sverige en deltagare i vindsurfing på OS. För Johannas del har utvecklingskurvan pekat brant uppåt det senaste halvåret. Hon presterade som bäst när det gällde vid det sista OS-kvalet i Hyères när hon slutade på en tredjeplats vid Last Chance Regatta och därmed fick en OS-plats. 

- Johanna har gått sin egen väg och inte följt det ”vanliga” optimistspåret, utan är en renodlad vindsurfingseglare. Det är otroligt häftigt att se Johannas utveckling och den beslutsamhet som hon nu visar – att etablera sig i den absoluta världstoppen och konkurrerar om medaljer. Med de resultaten som hon hittills har visat är det inget snack om saken att hon har kapaciteten, såväl det seglingstekniska, fysiska och mentala att nå toppen. Förhållandena i Marseille kommer att passa Johanna perfekt!

Med de senaste svenska framgångarna i de foilande klasserna hoppas vi ska inspirera fler unga seglare att vilja satsa på foil.

- Ska man börja med någon klass så tycker jag definitivt att det ska vara någon inom foil. Så mycket spetskompets som vi nu besitter inom svensk segling kring detta har vi aldrig tidigare gjort. Det vore synd om denna möjlighet försummas. Jag hoppas verkligen att Emil, Hanna, Ida, Marcus och Johanna har inspirerat fler att vilja satsa på foil inom det olympiska programmet!


OS i Paris invigs 26 juli. De olympiska seglingarna kommer att avgöras i Marseille mellan den 28 juli till den 8 augusti.
Se hela schemat här. 

Förutom de tre seglarna som i veckan fick sina biljetter har vi ytterligare fem svenska OS-klara seglare. Det är ett riktigt starkt svenskt lag och stora chanser till medaljer i sommar. Kul också är att sex av åtta seglare i den svenska truppen är tjejer! 

OS-klara seglare:

Anton Dahlberg (KSSS) / Lovisa Karlsson (GKSS), Mixed Dinghy (470)

Vilma Bobeck (KSSS) / Rebecca Netzler (GKSS), Women’s Skiff (49erFX)

Emil Järudd (KSSS) / Hanna Jonsson (GKSS), Mixed Multihull (Nacra17)

Josefin Olsson (KSSS), Women’s Dinghy (ILCA6)

Johanna Hjertberg (KSSS), Women’s Windsurfing (IQfoil)